Energy drinks zijn helemaal niet zo onschuldig!

Uncategorized Sep 06, 2013

Opgepast..Energy drankjes zijn niet zo onschuldig als ze lijken en kunnen grote problemen veroorzaken!

 Van de week las ik een onderzoek dat is gedaan naar het effecten van zogenaamde trendy energy drinks onder jongeren. Dit onderzoek, dat recentelijk is gepubliceerd, zal terecht veel stof op doen waaien en het gebruik van deze energie boosters hopelijk veranderen.

 Omdat deze drankjes overal vrij verkrijgbaar zijn en de gevolgen van het nuttigen verregaande gevolgen kan hebben wil ik deze kennis graag onder uw aandacht brengen.

 Voor zover het nog niet duidelijk is; dit soort drinken is absoluut niet bevorderlijk voor de gezondheid. Een korte opsomming van gegevens…

 De energie die zogenaamd toeneemt door het nuttigen is kunstmatig en van korte duur…de cafeïne, danwel guarana (ook een natuurlijke energy booster)die is toegevoegd stimuleert de hersenen en het vluchtsysteem van je zenuwstelsel. Je bloedsuiker niveaus worden tijdelijk verhoogd door de vaak in grote hoeveelheden aanwezige suiker, waarna het crashed en je je helemaal niet zo super meer voelt, waardoor vervolgens de behoefte aan een volgende dosis toeneemt.

 De hoeveelheid cafeïne in een blikje energie drink kan 2-3 keer zo groot zijn als in een kop koffie.

waar het echt fout gaat is dat deze drankjes absoluut niet bedoeld zouden moeten zijn voor kinderen en jong volwassenen. Het zenuwstelsel (dat nog volop in ontwikkeling is) reageert heftig op de reeds genoemde ingredienten en gebruik van stimulerende stoffen heeft een veel sterker effect dan bij volwassenen.

 Dit blijkt, want in het onderzoek waar ik reeds naar verwees(zie bijgevoegde artikel referenties) tonen wetenschappers aan dat een steeds groter wordend aantal kinderen op de eerste hulp en intensive care wordt opgenomen ten gevolge van het nuttigen van deze zogenaamd onschuldige drankjes.

 Wanneer deze drankjes worden gebruikt na het sporten, zware inspanning (het zenuwstelsel en lichaam zijn dan al in een opperste staat van paraatheid) of erger gecombineerd wordt met alcohol, nicotine of ander drugs, zoals bijvoorbeeld ecstasy, dan kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn.

 De opmerkingen aan het eind van dit onderzoek zijn dan ook zeer terecht. Deze drankjes horen absoluut niet zomaar verkocht te worden. Het gebruik dient zeer sporadisch of niet plaats te vinden en elke ouder hoort te weten wat voor impact het gebruik van deze dus niet zo gezonde energie drankjes heeft.

 Of de producenten van deze verkoop hits er net zo over denken is echter de grote vraag. In dit geval, zeker wanneer het om kinderen en jong volwassenen gaat, zou ik adviseren om met een grote boog om deze energy boosters heen te lopen. 

Arjan Kuipers

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

Subscribe
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.