Leerproblemen bij je kind hebben vaak niets te maken met het vermogen om te leren

Uncategorized Mar 01, 2018

Ongeacht of je kind een diagnose voor zijn of haar leerproblemen heeft of niet, in de meeste gevallen wordt de oplossing gezocht in het verbeteren van het leren zelf. Lukt dit niet dan wordt er gekeken of er een compensatie aangeboden kan worden, wordt het school niveau aangepast of kan er zelfs medicatie zoals Ritalin of Dexamfetamine voorgeschreven worden.

Dit komt misschien heel zwart wit over, maar is wel ongeveer hoe het in de praktijk gaat.

In veel gevallen kost het jaren, enorme inzet, bezorgdheid en frustratie van je kind, jouw zelf als ouder, leerkrachten en gespecialiseerde professionals, om een gepaste oplossing te vinden. Helaas komt het nog te vaak voor dat je kind een groot deel van de school carrière niet in staat is om binnen haar/zijn mogelijkheden optimaal te presteren, met alle gevolgen van dien.

Toch is dit maar een deel van het verhaal. Wat namelijk niet verteld wordt, gewoonweg omdat dit niet bekend is bij diegenen die direct betrokken zijn, dat in de meeste gevallen een aantal cruciale factoren niet of te weinig worden bekeken. Hoe dit komt? Specialisten die zich met deze problematiek bezig houden, weten in de regel te weinig van hersenontwikkeling en de omstandigheden die het mogelijk maken om bijvoorbeeld optimaal gebruik te kunnen maken van je vermogen om bijvoorbeeld te leren.

Daarnaast is vaak niet bekend hoe deze kennis gebruikt kan worden om je kinds situatie te verbeteren. Waarom dit zo belangrijk is?

De praktische toepassing van nieuwe kennis uit de hersen(neuro)wetenschappen zou namelijk wel eens de sleutel kunnen zijn voor verdere verbetering van je zoon of dochters schoolsituatie.

We weten namelijk dat in een belangrijk deel van de kinderen met (on)gediagnosticeerde leerproblemen de volgende factoren bijvoorbeeld een rol kunnen spelen:
•Er is sprake van onvolledige of vertraagde ontwikkeling in specifieke hersengebieden
•Er kunnen verwerkingsproblemen in de visuele (zien) of auditieve (horen) aanwezig zijn, die niet te maken hebben met de ogen of de oren zelf
•De aanwezigheid van een relatieve onbalans in hersen functioneren tussen de rechter en linker hersenhelft en/of kleine hersenen
•Te veel eenzijdige stimulatie bijvoorbeeld door het gebruik van smartphone, tablet, computer en gamen
•Te weinig essentiële afwisseling en stimulatie van het houdingsapparaat
•Er kunnen problemen in het immuunsysteem aanwezig zijn waardoor optimale hersenprestaties en ontwikkeling niet plaats kunnen vinden
•De basis voorwaarden voor stabiele emotionele ontwikkeling zijn onvoldoende in acht genomen
•En als laatste veranderde slaap en eet gewoonten die goede leerprestaties in de weg staan

Er is gelukkig ook goed nieuws. Er is een toenemend aantal studies waarin deze factoren wel worden meegewogen wanneer het om leerprestaties gaat. Het adresseren van deze factoren blijkt een zeer positief effect te hebben op de ontwikkeling en leerprestaties van kinderen tussen met name de 5-16 jaar.

Met name het stimuleren van optimale hersenontwikkeling door specifieke fysieke training en het adresseren van de relatieve onbalans in hersen functioneren in combinatie met de aanwezigheid van de juiste basisvoorwaarden voor optimale functie van het brein, zoals de juiste voeding, constante bloedsuikerspiegel (niet teveel frisdrank), activering en zuurstof(niet een voorovergebogen in elkaar gezakte computer houding dus) blijken doorslaggevend te zijn.

Hopelijk heeft dit korte artikel je meer inzicht gegeven in de factoren die misschien wel doorslaggevend kunnen zijn in het vinden van betere oplossingen voor je kinds leerproblemen.

Wil je meer leren over deze en andere nieuwe inzichten en hoe deze kunnen helpen bij het vinden van betere oplossingen dan kun je naar de volgende site gaan: http://www.chiropractiekuipers.nl/kind-en-ontwikkeling/

Verder organiseren we regelmatig masterclasses waarin je leert hoe met de kennis die nu voorhanden is betere oplossingen te vinden voor je kind met ADHD, Autisme Spectrum stoornis, of leerprobleem als dyslexie of ongediagnosticeerde leerproblemen: http://www.chiropractiekuipers.nl/masterclass-ouders/

Arjan Kuipers

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

Subscribe
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.